20 Ekim 2008 Pazartesi

Cem Yılmaz, A.R.O.G’da Arif’i yontma taş macerasına ışınladı!

GORA’daki Arif, Prenses Ceku ile dünyaya döndüğü vakit yeni bir maceraya atılacağının sinyallerini vermişti. Bu yılın başında da sinemalarda gösterilen teaser’la yeni macerasının yontma taş çağında geçeceğini öğrenmiştik. Sonra da bir merakla beklemeye koyulduk.


Ta en başından beri aralık ayına kadar bekleyeceğimizi düşünüyorduk. Öyle olmadı. Cem Yılmaz, fazla meraklanmanın insan kalbine ne kadar zararlı olduğunu, Milli Takım’ın Euro 2008 macerasında deneyimlemiş olduğundan sürpriz bir kararla filmin setini basına açtı. Ve filmin üzerindeki giz perdesini araladı.


Mayıs ayında çekimlerine başlanan, İstanbul, Antalya ve Afyonkarahisar’da çekilen filmde sona yaklaşılmış durumda. Ağırlıklı olarak ‘Hokkabaz’daki ekiple çalışan Cem Yılmaz, Ali Taner Baltacı ile birlikte yönettiği filmin gidişatından son derece memnun. Sadece o değil; yönetmenlik koltuğunu paylaştığı Ali Taner Baltacı, oyuncular Ozan Güven, Hasan Kaçan, Nil Karaibrahimgil, Muhittin Korkmaz, Özkan Uğur ve Zafer Algöz’ün de keyfinin yerinde olduğunu hissediyorsunuz. Yılmaz, AROG’u Arif’in bir başka macerası olarak yıllar evvel tasarladığını, ama sonrasında araya ‘Hokkabaz’ın girdiğini anlatıyor. ‘Hokkabaz’ın verdiği sinerjiyle de AROG’u planlamaya başlamış. “Bir yıldır üzerinde çalışıyorduk. Kolay bir iş olmadığının en başından beri farkındayız. Bir hayal kurduk ama bu hayalin beyazperdeye hak ettiği ölçüde yansıması için çok çaba harcadık.” derken onun, sinemayı nasıl ciddiye aldığını anlıyorsunuz. Çünkü gerçekten bu proje kolay yapılacak gibi durmuyor. Ama iyi bir ekip oluşturulmuş, filmin her aşamasında çalışan insanlar ‘Filme daha fazla nasıl faydam dokunur?’ diye uğraşıyor.

Afyonkarahisar’ın Döğer ilçesindeki Memeç Kayalıkları’na kurulan AROG Köyü’nde ‘medeniyet’e dair bir şey yok. Ama köyün yan tarafındaki sette her türlü modern imkan mevcut. Medeniyetten fazlaca nasiplenmiş ademoğlu, buradaki kirletme odasında ve saç, makyaj ve kostüm ekibinin maharetli ellerinde birkaç saatte yontma taş çağı insanına dönüştürülüyor. Sonra da köyün bir sakini oluyor.

Eğlenceli, absürd komedi tarzında bir film olarak nitelendiriyor AROG’u Cem Yılmaz. Yıllar içinde senaryo yazma konusunda deneyim kazandığını söyleyen Yılmaz, “Bunun sonuçlarını da AROG’da göreceksiniz. Daha bütünlüklü bir senaryo yazdığımı düşünüyorum.” diyor. Filmin konusuyla ilgili pek ipucu vermiyor. Fakat Arif’in fazla değişmediğini sözlerine ekliyor. Filmde çoğu oyuncunun birkaç rolde seyirci karşısına çıkacağını söyleyen Yılmaz, “Saçlı sakallı birini bulunca affetmiyoruz. Hemen bir rol buluyoruz.” diyerek şakasını da yapıyor. Bu şakanın gerçek tarafı da var. Çünkü kamera arkası ekibinin çoğu da filmde ufak ufak rol almış.

AROG’un gerek görsel efekt gerekse kamera arkası ekibi ağırlıkla Türk menşeli. Yılmaz, bunun da bir tercih olduğunu anlatıyor ve “Eğer bir hayal kuruyorsak, Türkiye’de bu hayali gerçekleştirecek sanat yönetmenleri, görüntü yönetmenleri, efekt ekibi, oyuncular var. Bu tabii bizim için bir başka gurur.” diyor.

Evrensel bir komedi yaptığını söyleyen Yılmaz, “Dünyada bizim mizahımızın alıcısı ya da algılayıcısı çok değil. Ancak yabancıların tarzına yakın bir mizah yaparsanız onlar hoşlanır gibi bir durum var. Ama ben bu konuda taviz veremem. Ben ancak kendi güldüğüm şakaları yapıyorum. Yabancı biri bir adamın başka bir zamana ışınlanmasıyla ne kadar ilgileniyorsa bu filmle o kadar ilgilenir.” diyerek AROG’u yaparken mizahından çok fazla taviz vermediğinin altını çiziyor.

AROG’daki bütün oyuncular Arif’in macerasında yepyeni karakterlere bürünüyor. Ama mesela Ozan Güven, GORA’da robot 216 olarak Arif’e verdiği desteği AROG’da da başka bir karakter olarak verecek. Arada Arif dışında GORA’dan bir iki karakteri de göreceğimizi söylüyor Cem Yılmaz. “Ben filmler arası göndermeleri seviyorum.” diyerek bu tercihinin nedenini açıklıyor.

Bütçesi 8 milyon doları aşan film aralık ayında vizyona girecek. Fida Film - CMYLMZ Fikirsanat ortaklığında çekilen filme Türk Telekom, Avea ve TTNet de destek veriyor. Şimdilik edindiğimiz izlenimse Cem Yılmaz’ın, amaçladığı filmi çektiği yönünde. Bakalım film sinemamızda nasıl bir çığır açacak; bunu da aralıkta vizyona girince göreceğiz.

Olkan Özyurt
Zaman

Hiç yorum yok:

makaleler Hairstyles hair Hair styles altın fiyatları ilahi dinle hotels resimler e-tavsiye e-filozof hisse hisse yorumları sağlıklı yaşam